• 05 Mayıs 2024

Haberler

EYYÜBİYE İLÇESİ GECE KONDU SORUNUNA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


08.11.2022 12:16

 

 

 

 

 

 

 

 

Şanlıurfa Kent Konseyi

İmar, Şehircilik, Ulaşım Ve Kentlileşme Çalışma Grubu

 

Eyyübiye İlçesi’nde kaçak yapılaşma, gecekondu sorunu ve teknik çözüm önerileri:

 

 

SORUN TESPİTİ: Kentlerin kanserli hücresi olan gecekondulaşma mekânsal ve sosyal açıdan çok boyutlu problemlere yol açmaktadır. Söz konusu durum Eyyübiye İlçesi’nde ileri boyutlara taşınmıştır. Gecekondulaşma mekânsal açıdan mimari dokuyu, ulaşım ağını ve kentsel donatı alanlarının varlığını deforme etmekte hem de sosyolojik açıdan kent yoksulluğunun, yasa dışı madde kullanımının, suç ve şiddet gibi birçok olguyu etkileyen faktör olarak dikkat çekmektedir. 2021 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine (ADNKS) göre Eyyübiye ilçesinin nüfusu 386.852 kişidir. 2021 yılı içinde Eyyübiye Belediyesi’nce 56 adet yapı kullanma belgesi (İskan) 140 adet yapı kayıt belgesi (inşaat ruhsatı) olmak üzere toplamda 196 adet ruhsat verilmiştir. 2014 - 2021 yılları arasında 461 adet yapı kullanma belgesi (İskan) 1939 adet yapı kayıt belgesi (inşaat ruhsatı) olmak üzere toplamda 2400 adet ruhsat verilmiştir. Eyyübiye İlçesi’nde belediye hizmetlerinden yararlanma, barınma sorunları, ulaşım, sağlık ve eğitim hizmetlerinin yurttaşlara sunulmasında ve çeşitli yerleşim kademeleri arasında görülen dengesizlikler her geçen gün daha da artmaktadır. Çünkü gecekondulaşma hızla devam etmekte imar planına ve mevzuata göre yapılaşma giderek azalmaktadır. Öyle ki 2022 yılı Ekim ayı itibarı ile 152 adet ruhsat ile (49 adet yapı kullanma belgesi (İskan) almış, 103 adet yapı kayıt belgesi (inşaat ruhsatı) aşamasındadır. ) bir önceki yıla göre ruhsatlı yapı sayısı %29 oranında azalmıştır.

 

 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Mevcut gecekondu yapılaşmasının ivedi olarak durdurulması, afet riski içeren alanların kentsel dönüşüm uygulamaları ile sağlıklı kentlere dönüştürülmesi sağlanmalı, akabinde de yapılacak yeni yapıların tamamının yasal zorunluluk  çerçevesinde projelendirilmesi ve gerekli kontrollerin yapılması önem arz etmektedir.

 

 

NOT: Söz konusu problemler ve çözüm önerileri ile ilgili rapor, resmi yazı ile Valilik, Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediyesi  İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Eyyübiye Belediye Meclisi ve Eyyübiye Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne tavsiye olarak iletilmiştir.