• 23 Nisan 2024

Haberler

HARRAN İLÇESİ TARIM ARAZİLERİNİN BETONLAŞMASINA İLİŞKİN ŞANLIURFA KENT KONSEYİ GENEL KURUL KARARI


28.11.2022 12:14

HARRAN İLÇESİ TARIM ARAZİLERİNİN BETONLAŞMASI

 

2005 yılında çıkan 5403 sayılı kanun, toprağı korumak için tarımsal potansiyeli yüksek ve tarım dışı alanlarda amaç dışı arazi kullanımına izin vermemektedir.

Kanunun 13. maddesinde mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz denilmektedir. Ancak tarımın gözbebeği olan Harran Ovasında inşa edilen toplam tarım dışı yapı sayısı 21. 566 adet ve bu yapıların konuşlandığı toplam alan18.346 dekar olarak belirlenmiştir Günümüzde bu rakamlar daha da artmıştır.

Ovada, 2000 yılı itibari ile yapılaşmaya maruz kalan alan sulu tarımın yaygınlaşmasıyla %25 artarak, yaklaşık 50. 000 dekara çıkmıştır. Şanlıurfa kent merkezinin kapladığı alanın yaklaşık 55. 000 dekar olduğu düşünülürse, sulamadan sonra ovada neredeyse ikinci bir Şanlıurfa kent merkezi büyüklüğünde tarım alanı betonlaşmıştı. Bu rakamın günümüzde 80.000 dekar olduğu sanılmaktadır. 3083 sayılı kanun 1984 ve 5403 sayılı kanun ise 2005 yılında yürürlüğe girmiştir. Birçok ilde Toprak Koruma Kurulu işlevini yerine getirirken, ilimizde Tarım Bakanlığının çelişkili yazısı veya yanlış yorumlanması nedeniyle kurul toplanamamıştır. Bakanlık Tarım İl Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, tarım dışı arazi kullanım taleplerine 3083 sayılı kanun gereğince işlem yapılması gerektiğini bildirmiştir. Oysa ilimizde talep olmadan veya izinsiz arazi kullanımlarına ne işlem yapılacağı ve yapıldığı açık değildir. GAP çerçevesinde il nüfusunun artması, sektörlerin bölgeye ilgisi ve şehirdeki büyüme amaç dışı arazi kullanımlarını artırmaktadır. Her geçen gün tarımsal potansiyeli yüksek alanların hızlı bir şekilde betonlaştığı ve amaç dışı kullanıldığı görülmektedir. Öyle ki ilimizdeki bütün ovalarda yapılaşmalar hızla artmakta ve tarım arazileri yok edilmektedir. Ülkemizde 81 ilde çalışan ve toplanan Türkiye’nin en fazla tarım arazisine sahip ikinci ili olan ilimizde Toprak Kurulu son yıllarda sadece toplanmakla kalmakta, aldığı kararları pratiğe aktaramamaktadır. Bunu sonucu bereketli topraklarsa yapılaşma artarak devam etmektedir.

Bu konuda herkes dertli ancak, herkesin sahiplendiği bu betonlaşma problemi maalesef çözümsüz devam etmektedir. Uzun yıllardır her toplantıda ve her platformda dile getirilen bu sorun yetkililer tarafından çözülmemektedir.

Ülkemizde sulamaya açılan ovalarda, artan gelir ve buna bağlı olarak sosyo-ekonomik gelişmenin yanında, artan nüfus da göz önüne alınarak, tarım arazilerindeki yapılaşma baskısını azaltmak için, iyi planlama yapılmalı ve sulamaya açılacak alanlarda arazi kayıplarını en aza indirmeye çalışmalıyız. Verimli tarım arazilerinin kaybını önlemek için arazi kullanım planları, sulama projelerinin, kentsel ve kırsal planlamanın, beraber ve eş güdümlü yapılması gerekmektedir.

Toprağın ve tarımın öneminin daha çok anlaşıldığı bu pandemi döneminde 5403 Sayılı yasa, aslına yönelik olarak tüm kurumlar tarafından sahip çıkılarak uygulanabilirse gelecek nesillerin emaneti olan bereketli ovalarımız kurtulabilecektir. Ancak tedbir almakta geciktikçe topraklarımız artan yapılaşma hızı ile günden güne, azalmaktadır.

Üzülerek dile getirdiğimiz bu konuyu çok zaman geçmeden çözülmesi hususunda Genel Kurul gündeminden geçerek Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülmesi hususundaki görüşlerini Genel Kurul Üyelerinin oylarına sunmuştur.

 

Bu doğrultuda Genel Kurulu Üyeleri  söz konusu  yapılaşma sorununun Genel Kuruldan geçirilerek Belediye Meclisine tavsiye olarak sunulmasını katılım sağlayanların oy birliği ile kabul etti.

 

NOT: TAVSİYE KARARI, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ’NE, GÖRÜŞÜLMEK ÜZERE RESMİ YAZI İLE SUNULMUŞTUR