• 24 Nisan 2024

Haberler

Saraç: “Çocukları eğitimle uyuşturucudan kurtarabiliriz”


27.04.2021 15:09

Ülke genelinde uyuşturucu madde kullanım oranı son yıllarda doruk noktaya ulaştı. Yapılan son bir araştırmaya göre, Türkiye’de 347 kişinin uyuşturucudan öldüğü tespit edildi. Uyuşturucu madde kullanımının özellikle pandemi sürecinde daha da arttığı istatistiklere yansıdı. 2008'den bu yana madde bağlantılı ölümlerde yüzde 30 civarında artış olduğu kayıtlara geçti. Şanlıurfa’da da son yıllarda uyuşturucu madde kullanımının artması dikkat çekiyor. Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, zehir tacirlerine yönelik sık sık yaptığı operasyonlarla bağımlılıkla mücadelesini sürdürüyor.

 

KULLANIM NEDENİ: AİLE İÇİ ŞİDDET VE EĞİTİMSİZLİK

 

 

Şanlıurfa Kent Konseyi, uyuşturucu madde kullananlara yönelik bir araştırma yaparak, madde kullanımını nelerin tetiklediğini ortaya çıkardı. Yüzlerce uyuşturucu bağımlısı gençle birebir görüşülerek, gençlerin uyuşturucuya nasıl başladıkları yönünde araştırma yapıldı. Araştırmada, gençlerin eğitimsizlikten ve aile içi şiddetten dolayı uyuşturucu illetine bulaştıkları belirtildi.

SARAÇ: EĞİTİM VEREREK KURTARABİLİRİZ

 

Kent Konseyi Başkanı Eğitimci Adil Saraç, konuyla ilgili Bizim Haber Ajansı'na (BİHA) yaptığı açıklamada, gençleri uyuşturucu ile tanışmadan önce eğitim vermek ve kurtarmak istediklerini belirterek, “Bizim de hedeflediğimiz şey kötü bir alışkanlığa başlamadan önce önlemimizi almak. Bağımlılıkla mücadele ile ilgili 2012 senesinde 678 uyuşturucu bağımlısı ile birebir görüştük 25 arkadaş ile beraber. Aldığımız sonuçlar ise şaşırtıcıydı sonuçlarda gençlerin yüzde 72’sinin uyuşturucuya başlama nedeni aile içi kavgalar. Bu sonuç ile demek oluyor ki aile içi kavgaları bitirdiğimiz zaman bu bağımlılığın yüzde 92’lik kısmı bağımlılıktan kurtulacak. Bağımlı olan bu yüzdelik kısmın anneleri ise yüzde 72’lik kısmı okuma yazma bilmiyor. Bir anne okuryazar değil ise ergenlik çağına giren çocuğunun sorunlarına açıklık getiremez. Derslerinde yardımcı olamaz bunun sonucunda çocuk derste başarılı olamayınca madde bağımlılığına başvuruyor. Dolayısıyla kadınlarımızı eğittiğimiz gün toplumun gençleri bu tür bağımlılıklardan kurtulacaktır. Yaptığımız anketlerin sonucunda bağımlı olan çocukların aileleri yüzde 45 bölünmüş aile” dedi.

 

 

“GENÇLER HAPSE GÖNDERİLİYOR”

 

18-19 yaşında liseden mezun olan gencin her hangi bir zanaat ile uğraşmadığı için bir şey öğrenemediğini vurgulayan Adil Saraç, “Üniversiteyi de kazanamadıklarında kendilerini boşlukta hissediyorlar, yaşanan bu olumsuzluk ve ailenin de baskısıyla bağımlılığa sürükleniyorlar.

 

Bu yaşanan aksaklık ve gençlerin üniversiteyi kazanamamaları nedeniyle aile gençleri başlarından defetmek istemesiyle evlendiriyorlar.  Evlilikte de yaşanan sorunlar ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle aile içi şiddet ve maddeye bağımlılık ve hatta madde satıcılığına bile başlıyorlar. Madde satıcılığı yapan gençler daha sonra iş üstünde yakalanarak hapse gönderiliyorlar ve bu sorundan kaynaklı Şanlıurfa’da 20.8 olan genç nüfusunun cezaevindeki yaş ortalaması 22.5” diye ifade etti.

 

 

“ŞEHRE BAĞIMSIZLIK KÖYLERİ KURULMALI”

 

Saraç, gençlerin bu uyuşturucu iletinden kurtulmaları için tarımla terapi yöntemi yurt dışında madde bağımlılığı tedavisinde kullanılan bir model olan bağımsızlık köylerinin Şanlıurfa’da kurulması gerektiğini ifade ederek, “Bunun yanı sıra spor tesisleri, gençlik merkezleri, eğitim alanları ve hastanelerin kurulması lazım. Gençlerin bu durumdan kurtulmaları için eğitmek lazım, spor yaptırmak ve iş istihdamında bulunmak lazım” şeklinde konuştu. (BİHA)