• 24 Nisan 2024

Haberler

ŞANLIURFA KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİNDEN 53 ÖNERİ


12.07.2018 16:40

 

Şanlıurfa’nın gelişime katkı sunulması amacıyla çalışmalarını sürdüren Şanlıurfa Kent Konseyi Kadın Meclisi organizasyonuyla Urfa AVM, Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantı Salonunda  “Gelecek Vizyonumuzu Birlikte Belirleyelim”  Nasıl Bir Şanlıurfa Görmek İstiyorsunuz ? Kadınlarımız Konuşuyor”  başlığıyla Şanlıurfalı kadınların görüşlerini aldıklarını belirten Kent Konseyi Başkanı Erkan Sözen, söz konusu talep ve önerileri maddeler halinde dile getirdi.

Şanlıurfa Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin  “GELECEK VİZYONUMUZU BİRLİKTE BELİRLEYELİM.”  NASIL BİR ŞANLIURFA GÖRMEK İSTİYORSUNUZ ? KADINLARIMIZ KONUŞUYOR etkinliklerinde elli üç öneri getirildi. Bu öneriler Büyükşehir Belediye Başkanlığımızla , ilgili kurumlarımızla,kamuoyuyla ve basın-yayın kurumlarımızla paylaşıldı.

 

1. Yeşildirek-Hızmalı köprü bölgelerinde ‘’Kentsel dönüşümün’’ bir an önce yapımı tamamlanmalı.

2. Kentsel dönüşüm yapılamayan bölgelerde kamulaştırma yapılarak yenilenme sağlanmalı. Sosyal hizmet alanları oluşturulmalı.

3. Madde bağımlılığıyla ve tefecilikle mücadele seferberliği düzenlenmeli.

4. Kent içi turizm yoluna; restore edilen evlerin bulunduğu 58 meydanı, Kent müzesi, Sanat sokağı gibi “eski urfanın’da” katılarak tanıtılması. Bu yolda sadece urfa yemekleri yenilebilecek butik gastronomi  kökenli  mekanların oluşturulması.

5. Toplama merkezinden Dergah’a giden otobüs hatları çok kalabalık oluyor. Bir an önce metrobüs hizmete girmeli. Çalışmalar hızlandırılmalı.

6. Sanat sokağındaki kursları kadınlara tanıtarak kurs aktivitelerinin artırılması ve üretilenlerin sanat sokağında ve hamarat ellerde pazarlanarak aile bütçesine katkıda bulunmalarının sağlanması.

7. Anneler çocuklarımızın TV ile oyalamak veya eline telefonu\bilgisayarı vermek yerine onlarla konuşmayı tercih etmeli.

8. Uydu kentler konuşulup projelendirilmeli.

9. Lokanta-kafe-dürümcü-dönerci-kebapçı-sakatat satıcıları – kasap- fırın-berber-kuaför gibi işletmelerde daha çok hijyen sağlanmalı.

10. Bütün kurumlarda vatandaşa daha kolay ve hızlı hizmet verilmeli, daha  nazik davranılmalı.,

11. Manevi dinamiklerin fiziki yapılanması için; Suruç Şeyh Müslüm ziyareti, İmam Bakır, Şıh Maksud, Abdurrahman Dede ve Eyyüp Nebinin Tanıtımı yapılıp yol ve çevrelerinin düzenlenmesi gerekir.

12. Yeni mesire alanları açılmalı. Karaköprü’de ve diğer mesire alanlarında mangala izin verilmemeli-denetlenmeli.

13. Mesire alanlarında kadınlara özel piknik günleri düzenlenmeli.(Mesela;şehitlik çamlık, Yenişehir çamlık, Karaköprü mesire alanı   gibi)…

14. Sürücüler; yaya şeritlerinden geçen engelli kadın-çocuk ve yaşlıları uzaktan gördükleri halde süratlerini arttırmamalı. Yayalara saygı bilinci oluşmalı.

15. Şanlıurfa’da da, Büyükşehir Belediyesi İstanbul Sanat ve Meslek Edinme kursları (İSMEK), benzeri organizeli çalışmalar yapılmalı.

16. Tezgahtar, garson vb. elamanlara eğitim verilip çağımızın standartlarına uygun hizmet etmeleri sağlanmalı.

17. Karaali Kaplıcası modernleştirilip yolu ve ulaşımı yeniden düzenlenmeli. Karaköprü’den Üniversiteye kadar olan hatta termal su kaynakları araştırılıp yeni kaplıcalar ve fizik tedavi merkezleri kurulmalı.

18. Üniversite ve Tıp Fakültesi hastanesine giden 90 nolu toplu taşıma araçlarının Eyyübiye-Bağlarbaşı-Karaköprü gibi merkez ilçelerden de kalkmaları, sonra toplama merkezine uğrayıp gitmeleri özellikle hastaları ve öğrencileri rahatlatacaktır.

19. Park sorununa bir çözüm getirilmeli Otoparklarda daha ucuz hizmet verilerek özendirilmeli. Yeni çok katlı otoparklar yapılmalı.

20. Bahçelievler’de (bazı) sokaklarda park yeri sorunu çözümlenmeli ve trafiğe kapatılmalı. Yine bu sokaklarda asayiş sağlanmalı. Emniyet ve zabıta özellikle geceleri daha çok önlem almalı.

21. Şehir içindeki trafik sıkışıklığının kaldırılması için Divanyolu caddesi Dergah’a kadar, toplu taşıma dışında araçlara kapatılmalı.

22. Şanlıurfa’nın herhangi bir yerinde açılacak olan Down Cafe. Burada zihinsel engelli ve özellikle down sendromlu çocukların işletecekleri bir kafe açılması ve işletmeciliğini de down sendromlu çocukların ve bağlantılı olarak annelerinin yapması.

23. Çölyaklı çocukların ve gençlerin yemek yiyebilecekleri mekanların yapılması.

24. İçerisinde aileler için hobi alanları, spor salonu ve psikolojik danışmanlık hizmetinin verildiği ‘’aile yaşam merkezi’’ kurulması.

25. Kadınlarımızın ürettiği\yetiştirdiği el emeği ürünleri ve farklı sanatları satabilecekleri ‘’Kadın Emeği Pazarı’’ Kadın Meclisi öncülüğünde kurulmalı.

26. Parklarda spor yapan vatandaşların ( Tuvalet, yaşlılar için kısa da olsa dinlenebilecekleri oda, çocuk bakım odası, mescitten oluşan bakım ve ihtiyaç merkezlerinin oluşturulması.

27. Kadınlara ‘’Sağlık Okuryazarlığı’’ eğitimi verilmesi.

28. Balkonlar çiçek açıyor projesi uygulanarak talep eden sitelere ve evlere ücretsiz çiçek (saksı) verilmesi.

29. Kadın Meclisi öncülüğünde de okuma yazma bilmeyen kadınlara kurslar açılması bilenlere okuma alışkanlığı kazandıracak çalışmalar yapılması.

30. Medeniyetler şehri olan Şanlıurfa’nın çehresi değişiyor, güzelleşiyor. Ama insanımızın anlayışı da değişmeli. STK’lar ve Belediyeler insana da el atmalı-manevi eğitimler arttırılmalı.

31. Otobüslere binilirken sıra oluşması için tedbirler alınması gerekir.

32. (ATM) Bankamatiklerin önüne belli bir mesafeye sarı çizgi konulsun arka sıradaki gelip yanımızda bizi izlemesin.

33. Kenar mahallelerde Psikososyal eğitim desteği-değerler eğitimi çalışmaları yapılması için tedbir alınmalı.

34. Kadınlarımızla ilgili, kurumlar toplantılar yaparak ahlaki eğitim projeleri uygulamalı.

35. Toplu taşıma, araçlarında- bilboardlarda-yerel tv ve gazetelerde kadınlara sağlık ‘’Okuryazarlığı’’ konuları anlatılmalı, Bilinçlendirme yapılmalı kamu spotları hazırlanmalı.(Suya, sabuna dokun, hijyene önem ver vb.)

36. Otobüslerde eğitim verici görsellere de yer verilmeli

37. Hastanelerdeki tv’lerde hasta ve refakatçileri için can sıkıcı haberler ve diziler yerine bilgilendirici, eğitici, düzen ve kuralları öğretici, bilinçlendirici videolar verilmeli.

38. Otobüslerde ve toplama merkezlerinde dezenfektan kutuları bulunmalı.

39. Çok eğitim aldıkça insanlar daha mutlu oluyor. Eğitim alınmalı ardından bilginin yayılması eğitimin temel içeriklerinin yani; alçak gönüllülük, kibirli olmamak, sadelik, şiddete başvurmamak, feragat, kendini fark etmenin önemi, hoşgörülü olmak, mutlak doğruyu anlamak vb. konulara da önem verilmeli.

40. Yaşlı ve engelliler için daha çok tedbirler alınmalı sosyal yaşamın her alanında öncelik tanınmalı.

41. Okulların sınıf, koridor ve tuvaletlerine temizlikle ilgili uyarı görselleri koyulmalı.

42. Açıkta yiyecek satılmasına, ara sokaklarda at arabalarına izin verilmemesi.

43. Kapalı mekânlarda sigara yasağı daha çok denetlenmeli.

44. Şanlıurfalı sanatçılar şenliği yapılmalı.

45. Doğalgazı diğer mahallelerde yaygınlaştırarak hava kirliliği önlemeli.

46. Normal doğumlar özendirilmeli. Obezite ve diyabetle mücadele edilmeli.

47. Kadın Meclisi öncülüğünde kadınlara, hukuki ölçüde haklarını anlatan eğitimler Baronun bayan avukatları tarafından verilmeli.

48. Okulların çevresindeki parklarda ve internet kafelerde asayiş kontrolü daha sık yapılmalı.

49. Okullarda Milli Eğitim Müdürlüğü ve Belediyelerin işbirliği ile ‘’ Ana-Baba Eğitimi’’ ve  ‘’Aile içi etkili iletişim’’ ‘’Çocuğun başarısını artırma yolları’’ gibi veli ve öğrencilere programlar düzenlenmeli.

50. Okullarda atık kağıt toplama kampanyaları düzenlenmeli.

51. Büyükşehir Belediyesinin tiyatro etkinliklerine okulların öğrenci ve velilerinin birlikte gelmeleri teşvik edilmeli bunun için programlar geliştirilmeli

52. Köylerdeki kültür evleri daha çok taziyeler için kullanılmaktadır. Bu mekanlarda bir proje uygulanarak eğitici-bilinçlendirici söyleyişler, kurslar-sanat etkinlikleri yapılmalıdır.

53. Şanlıurfa merkezde hayvanlar için sadece bir tane rehabilitasyon merkezi (barınak) var. 5199 sayılı hayvanları koruma yasası gereği ilçelerde de açılmalı. Merkezdeki de daha modernleştirilmeli. Aşılama, kısırlaştırma ve beslenmeleri yapılmalı.

25.04.2018